Levné a stylové

Nábytek z palet vzal v posledních letech byty útokem. Aby taky ne. Vyrobit si z palet postel, stůl nebo třeba houpačku není nic složitého, a materiál se dá sehnat velmi levně, někdy dokonce i zadarmo. Tak jak tedy na to?
natírání na bílo
Kde seženu palety?
Palety se používají k přepravě zboží, takže nejjednodušší je zajít do nejbližšího supermarketu či jiného většího obchodu, a prostě se zeptat. Navzdory rostoucí popularitě tohoto nábytku totiž mají skoro všechny obchody alespoň nějaké palety, které už nepotřebují. Pokud nebudete mít štěstí touto cestou, zkuste internetové portály, materiál se tam dá sehnat opravdu levně, někdy i za odvoz.
sedačka z palet
Jak palety upravit?
Než začnete s paletami pracovat, je dobré je očistit, obrousit a nalakovat nebo namořit. Pokud máte velké štěstí, tak už je dostanete s povrchovou úpravou, ale většina palet jsou prostě prkna, která pouští třísky. Jakmile máte tuto fázi za sebou, je dobré si zkontrolovat, jak blízko u sebe prkna jsou. Máte-li v paletě příliš velké mezery, je nejjednodušší horní prkna odstranit, přitlouct v požadované vzdálenosti a zbytek doplnit dřevem odjinud, nebo paletu seříznout. Tímto způsobem se dá vyrobit i například malé podium. Krásně vypadají i palety nabarvené ve veselých barvách či se vzorem.
paletový květináč
Co z nich vyrobit
Fantazii se meze nekladou. Mezi nejoblíbenější patří postele, pohovky či houpačky, ale klidně se můžete pustit i do stolu nebo židle. V závislosti na tom, co budete vyrábět, budete možná muset palety řezat či šroubovat k sobě, a proto je dobré mít v hlavě i na papíře přesný plán. Pokud ale chcete prostě jen stylový doplněk, tak položte paletu na zem, na ní dejte vyřazenou pokrývku či pěnovou podložku, přidejte přehoz, pár polštářů, a máte skvělé posezení.

Nábytek z palet dnes zkrátka letí, a rozhodně nejde o nic náročného nebo nedostupného. Stačí trocha umu, pár hodin času, a váš domov získá nádech moderny skoro bez práce.

Posted in Nezařazené