9 údajně špatných potravin, které jsou ve skutečnosti zdravé

Nebudeme si nic nalhávat. Pokud si dáte během diety nebo zdravého stravování k obědu celou čokoládu, nebo budete jít hamburgery s hranolky a zapíjet je Coca colou, nejspíše pozitivních výsledků v rámci své postavy nedosáhnete.
Nedívejme se však na všechny potraviny černobíle a připusťme, že i ty z nich, které jsou označovány za vysoce kalorické, mohou být zdraví prospěšně – pokud se konzumují v určité míře a za určitých podmínek. A jaké že to tedy jsou?
valentinská bonboniéra
·         Konzervovaná zelenina
Nejspíš jste dosud byli přesvědčováni o tom, že pouze čerstvá zelenina je zdravá. Věřte nebo ne, i zakonzervovaná verze zeleniny obsahuje spoustu důležitých vitamínů. Jen je potřeba přečíst si vždy složení a dát si pozor na přidané soli – ty vašemu zdraví neprospějí.
·         Čokoláda
Přestože je považována za největší hřích v oblasti stravování, spousta lidí zapomíná, že v určitém množství má čokoláda pozitivní vliv na funkci mozku, srdce, a navíc podporuje dobrou náladu! Vybírejte ji však pečlivě – ideální je hořká čokoláda, která má co nejmenší obsah cukru.
·         Těstoviny
Je dokázáno, že občasná konzumace těstovin nepodnítí vaše tělesné tuky k větší rozpínavosti. Naopak! Lidé, kteří si čas od času dopřejí porci těstovin, mají menší problém s dodržováním dietních kalorických hodnot, mívají nižší BMI a menší obvod v pase. Vyvarujte se však smetanovým či krémovým omáčkám, a přidejte k nim raději zeleninu.
nudlový pokrm
·         Víno
Přestože bychom v rámci zdravé stravy neměli konzumovat alkohol, jedna sklenka vína denně je naprosto v pořádku. Je dokázáno, že lidé, kteří si čas od času dopřejí trochu vína, mají menší riziko vzniku srdečních chorob a rakovinotvorných buněk.
·         Smoothie
Pokud si občas rádi dáte shake nebo smoothie, rozhodně v tom můžete pokračovat. Vyhněte se však těm, které mají smetanový základ, obsahují mléko, nebo dokonce zmrzlinu.
·         Káva
Přes všechna svá proti obsahuje velké množství pro – např. přispívá k prevenci Parkinsonovy choroby, napomáhá funkci střev, a podle nejnovějších výzkumů díky ní nemusíte mít strach z mrtvice.
·         Červené maso
Může vám dát cenné látky jako je protein a železo. Vždy však záleží na způsobu, jak ho připravujete.
·         Chléb
Stejně jako u těstovin zde platí, že méně je někdy více. Pečivo obsahuje spoustu vitamínů, které vaše tělo ocení. Např. komplexní sacharidy, železo, vlákninu a magnézium.
·         Brambory
Pokud se nepustíte do porce smažených hranolek, nebudou pro vás brambory nepřítel. Pokud brambory vaříte ve slupce, nebo pečete, dostanete z nich jen to nejlepší.

Posted in Nezařazené